ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΞΥΛΙΝΩΝ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

Ειδικότερα σε ότι αφορά τα ξύλινα κουφώματα είναι γνωστό ότι σαν υλικό υπολείπεται στο μερίδιο αγοράς σε σχέση με τα συνθετικά ή επεξεργασμένα υλικά.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες τα ξύλινα κουφώματα αναλογούν στο 16% της συνολικής αγοράς των κουφωμάτων στην Ελλάδα (στοιχεία ICAP).

Eντούτοις τα πλεονεκτήματα των ξύλινων κουφωμάτων είναι:

• Τα κουφώματα από ξύλο εμφανίζουν πολύ καλύτερες θερμομονωτικές ιδιότητες σε σχέση με τα μεταλλικά και πλαστικά κουφώματα.

• Συγκριτικά  με  άλλα  υλικά,  το  ξύλο  διαθέτει  4.000  φορές  καλύτερη θερμική ικανότητα από το χάλυβα και 1.800 φορές καλύτερη από το αλουμίνιο.

• Το ίδιο ισχύει και για την στεγανότητα των ξύλινων αρμών εκεί που υπάρχουν τζάμια.

• Πρόσφατη  έκθεση  του  διεθνούς  οργανισμού  προστασίας  του περιβάλλοντος  WWF αναφέρει ότι η αναμενόμενη ζωή ενός ξύλινου παραθύρου 1.5  m² είναι 60 έτη, ενώ η αντίστοιχη ζωή για ένα όμοιο παράθυρο PVC είναι μόλις 20.

• Το ξύλο με μικρή τιμή θερμοχωρητικότητας σε σχέση με το σκυρόδεμα και τον χάλυβα έχει σαν αποτέλεσμα το χειμώνα να “εγκλωβίζει” την θερμότητα  στο χώρο και αυτός να θερμαίνεται πιο γρήγορα ενώ το καλοκαίρι λειτουργεί αντίστροφα, δηλαδή απωθεί τη θερμότητα από το περιβάλλον  με  αποτέλεσμα  να  διατηρεί  το  κτίσμα  δροσερό, εξασφαλίζοντας  έως  και  30%  οικονομία  σε  θέρμανση  και  ψύξη. Σύμφωνα με μελέτες έχει αποδειχθεί ότι το ξύλο είναι 9 φόρες πιο μονωτικό από το μπετό και 430 φορές από το χάλυβα.

Το ξύλο είναι το μόνο υλικό που όχι μόνο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά  παρουσιάζει  και  αρνητικό  δείκτη  εκπομπών  διοξειδίου  του άνθρακα  κατά  την παραγωγή  του,  καθώς  εγκλωβίζει  μέσα  του  CO² κατά την ανάπτυξή του ως δέντρο.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις